Algemene website

"Ik ben altijd op zoek naar creatieve manieren om mijn lessen levendig te maken."

Anouk van Dolder

Anouk van Dolder geeft naar eigen zeggen ‘het leukste vak dat je op de middelbare school kunt volgen’, namelijk geschiedenis. Op beide locaties van het Coenecoop College brengt ze dagelijks haar passie voor het verleden naar de klas. Anouk woont in Alphen aan den Rijn en is in no-time op haar werk. Hier vond ze de perfecte plek om haar visie op onderwijs in praktijk te brengen. “Vacatures voor geschiedenisdocenten zijn zeldzaam, en ik had het geluk dat er een plekje vrijkwam bij het Coenecoop, lekker dichtbij huis.” 

De inspiratie om les te geven vond Anouk in haar eigen schooltijd bij een docent die letterlijk op de tafels stond om les te geven. “Deze man ging volledig op in zijn werk en dit deed hij zo goed, dat ik het zelf ook wilde gaan doen. Ik ben nog lang niet zo goed als hij was, maar ik heb een ontzettend goed voorbeeld gehad." Anouk's enthousiasme voor het vak is aanstekelijk. “Ik ben altijd op zoek naar creatieve manieren om mijn lessen levendig te maken, van escape rooms tot het naspelen van historische rechtszaken,” vertelt Anouk. Ze vindt het geweldig om te zien hoe leerlingen opgaan in het verhaal. “Ze zijn nog altijd met de lesstof bezig, maar dan op een actieve manier.” 

Als startend docent was het vinden van een balans tussen werk en privé best lastig. “In het begin was het even zoeken, maar hier op school voel ik me gesteund door collega’s. Zij staan ook buiten werktijd voor je klaar,” vertelt Anouk. “Daarnaast heb je op school de ruimte om je lessen voor te bereiden, gesprekken te voeren en toetsen na te kijken. Het is een fijne plek om te werken, dus zou je weinig mee naar huis hoeven nemen.” 

Anouk is ook buiten school erg betrokken met leerlingen. “Veel van mijn leerlingen zijn in het weekend sportief bezig en hebben het hier na het weekend vaak over. Altijd leuk om de week mee te beginnen en ze zijn altijd erg enthousiast als je ernaar vraagt.” Wanneer leerlingen tegen een Alphense club spelen gaat ze regelmatig kijken. “Ik woon op loopafstand van de sportvelden en het komt wel eens voor dat ik bij wedstrijden van leerlingen ga kijken. Als het goed weer is en niet te vroeg is natuurlijk. Dit staat natuurlijk niet in je takenpakket, maar het is leuk om een wedstrijdje voetbal te kijken en de leerlingen in een andere omgeving te zien.” 

Deel het verhaal