Algemene website

"Het delen van mijn passie in de klas maakt de lessen levendiger en persoonlijker"

Arie Romein

Arie Romein stapte in 2011 over van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Hij vond zijn plek bij het Coenecoop College als docent Nederlands. De overstap was uitdagend, maar zorgde ervoor dat hij het plezier in zijn werk terugvond. Het onderwijs zit in zijn familie. Arie zijn moeder was kleuterjuf, en zo was de keuze voor dit vakgebied een bijna vanzelfsprekende stap. 

Het Coenecoop College bood Arie een omgeving waar werk en privé perfect in balans zijn. Dit was een verademing na jaren van hoge werkdruk als directeur in het basisonderwijs. “Die werkdruk was zo hoog, dat ik besloot daarmee te stoppen. Die werkdruk heb ik als docent op het Coenecoop College nooit meer ervaren,” zegt Arie. “Natuurlijk zijn er momenten in het schooljaar dat het drukker is, maar ik heb geleerd waar mijn grenzen liggen.”  

De nieuwe omgeving stimuleerde Arie om niet alleen zijn liefde voor onderwijs te herontdekken, maar ook om zijn persoonlijke hobby's, zoals zingen, te integreren in zijn werk. “Zingen is een groot deel van wie ik ben, en het delen van die passie in de klas maakt de lessen levendiger en persoonlijker,” zegt hij. “Af en toe laat ik de leerlingen een stukje muziek van mijn koor horen. Over het algemeen valt deze muziek niet in de smaak bij de leerlingen. Mijn zangstem kan ik wél goed inzetten om de aandacht van de leerlingen erbij te houden!” 

Terugblikkend op zijn tijd bij het Coenecoop zijn er verschillende hoogtepunten waar Arie trots op is. “Geslaagde excursies, een schitterende musical of een mooi veranderingstraject. Dat zijn zichtbare hoogtepunten,” zegt hij. “Maar de echte pareltjes zijn kleiner en individueler. Een onzekere leerling, die enkele jaren later tegen je zegt dat je hem er doorheen gesleept hebt en dankbaarheid uitspreekt voor de geboden hulp. Dat is waar ik het voor doe.” Voor Arie gaat onderwijs verder dan alleen het overbrengen van kennis. “Zonder een goede relatie met je leerlingen is het onmogelijk om hen te motiveren. Mijn motto is daarom altijd geweest: ‘Zonder relatie, geen prestatie’.” 

Door de jaren heen heeft Arie zich gerealiseerd dat het geheim van een succesvolle carrière in het onderwijs ligt in het vinden van plezier in het lesgeven en interactie met leerlingen. Bij het Coenecoop College heeft hij dit plezier zeker gevonden! 

Deel het verhaal