Algemene website

"Buiten de lessen om is er veel ruimte voor eigen inbreng of initiatief."

Jelmer Sinnema

Sinds 2020 werkt Jelmer Sinnema op het Coenecoop College als docent geschiedenis. Ook is hij binnen de school actief als brugklascoördinator en burgerschapscoördinator. Zijn route naar het onderwijs werd ingegeven door zijn grote liefde voor geschiedenis en de wens om die passie te delen. “Maar gaandeweg werd de pedagogische kant van het onderwijs voor mij steeds belangrijker.” 

De keuze voor het Coenecoop was vrij praktisch – vacatures voor geschiedenisdocenten zijn er niet in overvloed. “Het Coenecoop wilde me hebben, en ik ben gebleven omdat het ik het hier heel erg leuk vind,” zegt Jelmer. “De collega’s en de leerlingen zijn heel vriendelijk en helpen nieuwe docenten graag. Er heerst een gevoel van ‘samen maken we er het beste van’.” 

Jelmer is tevreden over de balans tussen werk en privé. “Buiten de lessen om is er veel ruimte om een eigen invulling aan werkzaamheden te geven. Soms ben ik er vroeg bij en vind ik het lekker om lange dagen te maken,” zegt hij. “Mijn laptop laat ik dan regelmatig op school liggen. Andere collega’s gaan juist graag op tijd naar huis om thuis nog wat dingen te regelen. Iedereen doet het op zijn eigen manier, en dat werkt goed.” 

Zijn persoonlijke verleden, met de scheiding van zijn ouders, maakt Jelmer extra alert op leerlingen die minder goed in hun vel zitten. “Door de scheiding van mijn ouders ben ik hier zelf extra sensitief voor. Ik vind het belangrijk dat leerlingen gezien worden, in het bijzonder leerlingen die het gevoel hebben niet gezien te worden,” vertelt Jelmer. Hij is dan ook nauw betrokken met leerlingen in zijn rol als mentor. 

In zijn lessen geschiedenis staat Jelmer ook stil bij zijn eigen interesses. “Politiek vind ik heel belangrijk, dus besteed ik extra aandacht aan verkiezingen,” legt Jelmer uit. “Daar zijn een aantal collega’s op aangehaakt en nu organiseren we jaarlijks een schoolbreed verkiezingsproject.” 

Deel het verhaal