Algemene website

"Als de sfeer ontspannen is, leer je het best."

Joop Russchenberg

Joop Russchenberg is docent natuur- en scheikunde 1 (nask1) op het Coenecoop College. Hij vond zijn roeping al op jonge leeftijd en loopt al een tijdje rond op het Coenecoop. “Ik ben hier begonnen toen ik 21 was, vers van de opleiding,” vertelt hij. “Mij werd een stageplek aangeboden en ik ging meteen twee klassen zelfstandig draaien. Hierdoor verdiende ik ook wat geld en ik had tegelijkertijd een stageplek. De school was in de buurt en voelde goed, dus toen was de keuze snel gemaakt.” 

Hij werd geïnspireerd door zijn eigen natuurkundedocent, die het vak wist te combineren met humor en hedendaagse voorbeelden. Dit wilde Joop ook: “Plezier hebben in mijn werk en dat overbrengen op mijn leerlingen. Als de sfeer ontspannen is, leer je het best.” Ook gebruikt hij zijn passies van buiten het onderwijs in het lesgeven. “Mijn passie is motorrijden, het liefst off-road,” vertelt Joop. “Vaak gaan oefensommen over kracht & beweging over mijn motorfiets. Die is immers herkenbaar.” 

Zelf heeft Joop een prettige schoolcarrière doorlopen. Zijn persoonlijke ervaring drijft hem om hetzelfde te bereiken voor zijn leerlingen, vooral in zijn rol als mentor. “Ik probeer dit als mentor goed te monitoren. Door de deur letterlijk open te houden en altijd tijd vrij te maken voel je je als leerling gezien. Dit komt terug in de leerlingbegeleiding die ik geef binnen het vmbo.” 

In de afgelopen jaren heeft Joop al een aantal hoogtepunten bereikt op het Coenecoop. Denk aan het opzetten van een doorlopende leerlijn voor de bovenbouw vmbo b/k en het mede organiseren van de jaarlijkse Global Exploration-reis. Ook de start op de ‘fantastische binask-afdeling’ in het nieuwe gebouw was een groot hoogtepunt. 

Een uitdaging voor Joop is het zoeken naar de juiste balans tussen werk en privé. “Mede doordat ik verhuisd ben maak ik lange dagen. Ik kies ervoor om vaak vroeg aanwezig te zijn en laat weg te gaan,” vertelt hij. “Wanneer ik later aankom of eerder wegga is dit geen probleem, zolang je je zaken maar regelt. Een stukje perfectionisme in mij werkt niet altijd mee aan de goede balans, maar daar ben ik mee bezig…” 

Deel het verhaal