Algemene website

"Die momenten waarop ze echt geïnteresseerd raken in mijn achtergrond en vragen stellen, vind ik geweldig."

Radjin Gena

Radjin Gena is docent Nederlands voor de bovenbouw havo en vwo. Voor hem is het Coenecoop College met zijn kleinschalige en dorpse karakter de perfecte plek. “Dit past erg goed bij mij. Ik voel me hier echt op mijn plek.” 

Radjin vindt meestal een goede balans tussen werk en privé, al kan het na de toetsweken wel eens hectisch zijn. “Maar dat hoort erbij en is op andere scholen niet anders,” vindt hij. Zijn liefde voor lezen heeft ervoor gezorgd dat hij Nederlandse taal- en letterkunde is gaan studeren. Die kennis en zijn ervaring probeert hij over te brengen op de leerlingen, hoewel hij merkt dat het de laatste jaren steeds moeilijker wordt om leerlingen aan het lezen te krijgen. 

Buiten de literatuur heeft Radjin een brede interesse wat zorgt voor levendige discussies in de klas. “Ik kan volop meepraten over allerlei onderwerpen en dat zorgt meestal direct voor een klik tussen mij en de leerlingen,” zegt Radjin. “Of het nu gaat om sport, film, actualiteit, politiek, muziek, religie of mode. Er is altijd wel een onderwerp waar ik over kan praten en eventueel over kan discussiëren met de leerlingen. Altijd met wederzijds respect.” De klik met leerlingen is voor Radjin heel belangrijk. Niet voor niets is hij al bijna twintig keer mentor geweest. “Met de meeste mentorleerlingen heb ik een goede verstandhouding gehad en was ik zeer betrokken. Met een aantal van deze oud-leerlingen heb ik nog steeds contact.” 

Radjin, geboren in Suriname met Hindoestaanse roots, brengt ook zijn culturele en religieuze achtergrond mee naar de klas. Hij deelt verhalen over Divali en Holi Phagua, ondersteund door filmpjes, wat leidt tot levendige gesprekken over religie en geschiedenis. “De momenten waarop ze echt geïnteresseerd raken in mijn achtergrond en vragen stellen, dat vind ik geweldig. Door te vertellen over mijn achtergrond krijgen ze een stukje geschiedenisles én gaan ze de verbanden leggen tussen mij, mijn afkomst en mijn aanwezigheid in Nederland.” 

Deel het verhaal